ALPAKKA – ylellisen silkkinen ja kiiltävä

Tuhansien metrien korkeudessa elävien alpakoiden villa on yksi maailman hienoimpia kuituja, jolla on ainutlaatuiset ominaisuudet.

Alpakat ovat lähtöisin Andien vuoristoalueilta, Etelä-Amerikasta Chilen ja Perun alueelta. Nordic Swan Livingin alpakka-tuotteet tulevat Perusta. Alpakoita on maailmassa arviolta vain 4 miljoonaa yksilöä – esimerkiksi kashmir-vuohia on yli 450 miljoonaa yksilöä. Alpakan tuotantoerät ovat pieniä ja se onkin hyvin harvinainen luonnonmateriaali.

Alpakka on kamelieläin ja sen sukulaisia on laamat ja kamelit. Alpakka on maailman vanhin ihmisen jalostama kotieläin, ja lajia on jalostettu villantuottajana jo yli 5000 vuotta. Inka-intiaanien valtakunnassa alpakat ovat eläneet jo tuhansia vuosia intiaanien keskuudessa. Paikallinen väestö kutsui alpakanvillaa ”Andien kullaksi”. Ainoastaan Inkojen kuninkaalliset ja hallitsijat saivat pukeutua alpakanvillaan.

Perussa kasvatettavat alpakat elävät usein puolivilleinä, ja laumat kootaan kasaan vain keritsemistä varten. Keritseminen on tärkeä osa alpakoiden hoitoa, sillä kesällä alpakoiden paksu turkki on liian kuuma. Valtaosa eläimistä suhtautuu keritsemiseen rennosti, osa jopa nauttii siitä.

Alpakka on lampaita ja vuohia hellävaraisempi ympäristölleen – sen pehmeät tassut eivät aiheuta eroosiota, eikä se syö kasveja juurineen.

Alpakan villa sopii sekä kesään että talveen

Andien vuoriston vuorokauden aikainen lämmönvaihtelu on jopa 50°C astetta. Silkin tapaan onton kuitunsa ansiosta alpakan villan lämmöneristävyys on aivan omaa luokkaansa, villa on kylmällä ilmalla lämmin ja kuumalla viileä. Alpakanvillan toimii erinomaisesti myös kesällä ja erityisesti talvikäytössä, ja asusteet soveltuvat käytettäväksi myös sisätiloissa.

Alpakka on huomattavasti pehmeämpää, kuin perinteiset villakuidut. Alpakanvilla on silkkisen pehmeää ja luonnollisesti kiiltävää eikä se kutita. Alpakka on turvallinen materiaali myös vauvoille ja herkkäihoisille. Villa ei sisällä lanoliinia (villarasvaa), joten se soveltuu myös villa-allergikoille. Alpakanvilla on myös kevyttä ja kestävää. Alpakanvilla on painoonsa nähden monta kertaa lämpöisempää kuin lampaanvilla.

Rakenteensa ansiosta alpakanvillakuitu voi kerätä kosteutta itseensä jopa 30 % enemmän kuin lampaanvilla tai puuvilla tuntumatta silti märältä. Kaikista muista kuiduista eroten alpakanvilla on kosteanakin lämmin. Alpakankuitu sopiikin pohjolan kosteaan syksyyn, talveen ja kevääseen, ja pitää käyttäjänsä lämpimänä ja kuivana.

Alpakanvilla on antibakteerista kuitua eikä siten maistu villansyöjille kuten koiperhosille. Alpakanvillassa eivät myöskään viihdy pölypunkit, joka on merkittävä valintakriteeri pölyallergiasta kärsiville.

Alpakkatuotteet ovat helppohoitoisia

Alpakanvilla on luonnostaan voimakkaasti likaa hylkivää ja normaalisti pelkkä tuulettaminen riittää tuotteen puhdistamiseksi. Mekaaninen lika rapisee irti kuivana ravistaessa. Tarvittaessa tuotteen voi pestä käsin kädenlämpöisellä vedellä ja miedolla saippualla, huuhtelu kädenlämpöisellä vedellä. Tuotetta ei saa kiertää kuivaksi vaan se tulee purista kuivaksi. Kuivaus mielellään vaakatasossa.

KAMELI – untuvaisen pehmeää

Kamelinvilla eli oikealta nimeltään kamelinkarva on peräisin kaksikyttyräisen kamelin hienosta alusturkista. Kamelinkarva irtoaa loppukeväällä kun kuuma sää saapuu Mongoliaan. Nordic Swan Livingin kamelinvillaiset tuotteet valmistetaan hienoimmasta Mongolian Gobin autiomaassa elävien kamelien villasta, joka suojaa eläintä ankarilta, jopa -40-asteisilta pakkasilta. Alueen hyvin raa’at talvet ja suuret lämpötilanvaihtelut ovat suosineet kameleita, jotka kasvattavat erityisen lämpimän karvan suojakseen.

Kamelin sukuun kuuluu kaksi lajia, yksikyttyräinen dromedaari (Camelus dromedarius) ja kaksikyttyräinen kameli (Camelus bactrianus). Kamelit elävät puolivilleinä, ja laumat kootaan kasaan vain keritsemistä varten. Keritseminen on tärkeä osa kameleiden hoitoa, sillä kesällä kamelin paksu turkki on liian kuuma.

Kamelin alusturkista saadaan keväällä hienoa alusvillaa karvanlähdön aikaan ja karkeaa peitinvillaa päällyskarvasta. Kamelista saadaan vuodessa vain parisen kiloa hienoa aluskarvaa, joten aito kamelinkarva on todella harvinaista ja ainutlaatuista.

Kamelinvillaiset tuotteet ovat ekologisia ja eettisiä. Kamelit kasvavat autiomaassa, niille luontaisessa ympäristössä, jossa ne tulevat toimeen pelkällä luonnonravinnolla eivätkä näin ollen kuormita ympäristöä. Kamelit mahdollistavat myös vuosituhansia vanhojen heimojen toimeentulon ja perinteiden jatkumisen äärimmäisissä autiomaan olosuhteissa.

Hengittävä kamelinkarva on yksi läpimimmistä villatyypeistä

Hieno alusturkin karva on hyvin ohut, kiiltävä sekä todella lämmin. Painoonsa verrattuna yksi lämpimimmistä villatyypeistä. Tämä ominaisuus selittyy karvan muodolla: osin onttona lämmin ilma varastoituu sen sisälle ja toimii kuin karvainen termostaatti, jota kehon lämpö pitää yllä.

Vaikka materiaalin nimi on kamelinkarva, se on pikemminkin untuvaa. Kamelinkarva takaa erinomaisen miellyttävän yhdistelmän pehmeyttä ja lämpöä pohjolan kylmiin talviin, mutta toisaalta kamelinkarva on ominaisuuksiltaan myös viilentävä ja hengittävä kesäaikaan ja lämpimissä sisätiloissa. Kamelinkarva on painoonsa nähden monta kertaa lämpimämpää kuin villa.

Kamelinkarva on hengittävä ja sillä on ainutlaatuinen kyky lämmittää myös kosteanakin, koska se kerää kosteutta itseensä.

Kamelinkarvatuotteilla on positiivinen vaikutus myös terveyteen ja sitä käytetään terveystuotteina mm. reumatismin hoidossa. Kamelinkarva sopii myös villa-allergisille, sillä kameli ei ole lammaseläin.

MOHAIR – ihanan pöyheää ja pehmeää

Mohair eli angoravuohen villa on yksi maailman hienoimpia ja eksklusiivisimpia luonnonmateriaaleja. Kestävän kehityksen mukaisesti tuotettu mohairvilla valmistetaan angoravuohen hienolaatuisesta, silkinkaltaisesta villasta. Etelä-Afrikka on suurin mohairvillan tuottaja, mutta alun perin se on kotoisin Tiibetin aroilta.

Mohair on uusiutuva luonnonmateriaali, tarjoten kestävän kehityksen mukaisen tuotantoketjun eläimen ja ihmisen välillä. Angoravuohet keritään kaksi kertaa vuodessa, joka ei vahingoita eläintä millään lailla. Angoravuohien elinalueella Karoossa yhdistyvät kuuma ja kuiva kesä, ja kylmät talvet ja puoliaavikon kasvillisuus. Karoon luonnonolot ovat paras elinympäristö Etelä-Afrikan angoravuohille.

Hienoin mohairvillalaatu saadaan alle vuoden ikäisen angoravuohen eli kid mohairin ensimmäisestä peitinkarvasta. Mohairvuohi keritään ensimmäisen kerran noin 8 kuukauden iässä. Mohairvuohi tuottaa kehruukelpoista villaa noin 6 vuotta. Kid mohairiksi kutsuttu villa on hienointa mohairia ja siitä kehrätään ohuita lankoja.

Nordic Swan Livingin mohair-tuotteet ovat käsintehtyjä Etelä-Afrikassa ja jokainen tuote on uniikki.

Mohair on pehmeä, kevyt ja kestävä

Kid mohair on poikkeuksellisen pehmeää ja se antaa tuotteelle hienostuneen tunnun. Mohairkuitu on hyvin pitkää ja kiiltävää. Kuitu on hyvin oikeneva, sähköistymätön ja luja.

Mohairkuitu on hengittävää ja kerää kosteutta itseensä. Mohair on yksi kestävimmästä luonnonkuidusta johtuen taipuisasta luonnonkuidusta. Kuidun luontainen joustavuus antaa tuotteelle erityisen ominaisuuden jolloin se ei rypisty.

Mohairkuidun luontainen kiilto antaa tuotteelle silkkimäisen kiillon. Mohair on ylellisen kevyt ja se on kuuluisa juuri monipuolisuudestaan: viileä kesällä ja lämmin talvella.

Villa ei kutita tai ärsytä ihoa.

Mohair on helppohoitoinen

Mohairtuotteet ovat hyvin helposti puhdistuvia. Mohair-tuotteet tulee antaa ‘levätä’, ja sitä kannattaa tuulettaa usein.